Wat is de Wet Natuurbescherming?

VvE’s die willen renoveren of verduurzamen krijgen te maken met de wet natuurbescherming, ook wel de flora- en faunawet genoemd. Deze wet geldt per 2017 en de provincie heeft het bevoegd gezag. In de wet staat opgenomen dat je rekening houdt met in het wild levende dieren en planten en hun leefomgeving. Zijn er vleermuizen, gierzwaluwen of huismussen? Dan heeft dit gevolgen voor onderhoudsplannen.
 

Wet Natuurbescherming 

De wet natuurbescherming beschermt het gebied waar dieren leven én de diersoort. Er zijn allerlei regels en processen afgesproken, om het welzijn van dier en natuur te beschermen. 

Voor je de plannen gaat uitwerken, begin je dus altijd met een onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen.  Deze quick scan of flora- en faunacheck is verplicht. Als blijkt dat exemplaren van deze soorten in het gebouw aanwezig zijn, moet je als VvE maatregelen treffen. Zo kan je bij vleermuizen vervangende woonruimte voor de dieren moeten zoeken. En er mogen geen werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens het broedseizoen. 

Het proces 

Om groot onderhoud aan de buitenkant van een gebouw te mogen doen, moet een VvE het volgende proces volgen:

Quickscan
Een oriënterend veldbezoek, met als doel aanwezigheid van beschermde diersoorten vast te leggen.

Aanvullend onderzoek
Intensief onderzoek naar een bepaalde soortgroep, volgens een gestandaardiseerde onderzoeksmethode.

Ontheffingsaanvraag
In een projectplan beschrijft de VvE welke maatregelen je gaat nemen om negatief effect op beschermde soorten zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.  De maatregelen, het Ecologisch Werkprotocol (EWP) en een ecologische werkbegeleiding staan hier in.
 

Quickscan Effect Vervolg Realisatie

In kaart brengen mogelijk aanwezigheid beschermde dier- en plantensoorten

 

Beschrijven effect op beschermde soorten en natuurgebieden

Aanvraag Quickscan gaat via Smit Groenadvies of IDVerde. 

Geen effect - Uitvoeren werkzaamheden zonder ecologische randvoorwaarden
Mogelijk effect, maar te voorkomen Opstellen Ecologisch Werkprotocol (EWP) Uitvoeren werkzaamheden onder ecologische randvoorwaarden en /of begeleiding
Mogelijk effect en niet te voorkomen Verder onderzoek en aanvraag ontheffing Aanvraag ontheffing. Ontheffing gekregen? Uitvoeren werkzaamheden volgens de voorschriften van de ontheffing, ecologische randvoorwaarden en /of begeleiding
     

 

Wat betekent dit voor de VvE?

Financieel
In de (duurzame) meerjarenonderhoudsplannen moet elke VvE een post opnemen voor onderzoek naar flora en fauna en asbest en zware metalen. 

Planning
De maatregelen die nodig zijn door de Flora- en faunawet, kunnen de werkzaamheden serieus vertragen.

Boete wanneer je niet aan wet voldoet
Het niet aanvragen van een quickscan en/of uitvoeren van aanvullend onderzoek, heeft gevolgen voor de uitvoering van een project. De VvE kan een boete krijgen.
 

Bekijk de actuele regels op de websites van de overheid.

Zo kun je ons bereiken

Heb je de informatie die je zoekt niet gevonden? Geen probleem! Neem contact met ons op, dan helpen we je verder.